Medeltida marginal-anteckningar

Varför återkommer ständigt motivet med riddaren som slåss med en snigel, och vad symboliserar nunnan och fallosträdet?

Marginalanteckningar och -bilder i medeltida handskrifter kan ge unika insikter i det medeltida vardagslivet och ge värdefull information i många ämnen – arkeologi, historia, textilhistoria, medicin, kemi med mera. Anteckningar och bilder i marginalerna är också bevis för läsandet av texten, och kan även vara en nyckel till att få reda på hur texten användes – om det var som underhållning, som manualer eller recept till exempel. Det medeltida bildspråket kan ibland vara förvånande, ibland lite chockerande och ofta svårt att förstå. Varför återkommer till exempel motivet med riddaren som slåss mot en snigel, och vad symboliserar till exempel en nunna som plockar fallosar från ett fallosträd?

Denna uppsats från kursen “Medieval History in London Collections” vid University College London (UCL) kan förhoppningsvis ge några tänkbara svar på dessa frågor:

http://henninghansen.se/wp-content/uploads/2012/02/Manuscript-Marginalia1.pdf